“Enerji kimlik belgesi” kanunu 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Enerji kimlik zorunluluğu yasası 2 Mayıs 2017 tarihi olarak seçilmiştir. Mevcut binalar için bu tarihten sonra ekb belgesi zorunlu hale getirilecektir. Binaların enerji ihtiyaç ve verimliliğini ortaya koyan bu belgeler, mutlaka alınmalıdır. Belirtilen tarihten sonra, kimlik belgesi olmayan binalarda alım ve satım işlemleri yapılamayacaktır. Bu belge sayesinde, binanın satıştaki değeri belirlenecek ve tüketiciler evlerini seçerken bunlara göre seçim yapacaktır. 2011’den önce yapılan ve ruhsat alan bütün binalar 2 Mayıs tarihiyle Ekb belgesi zorunluluğuna geçecektir.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Binaların enerji ihtiyaçlarını ve tüketimlerini, bu tüketimlerin sınıflandırılmasını, ısıtma verimi, soğutma verimi, yalıtım özellikleri gibi bilgileri içerisinde bulunduran belgeye Enerji kimlik belgesi denir. Bu belgeler düzenlenen tarihten sonra 10 yıl boyunca geçerli olacaktır. Yetkili şirketler tarafından inceleme ve hesaplamalar yapılarak çıkartılan bu belgeler, gerekli kişiler tarafından onaylatılmaktadır. Yeni binalarda C sınıfı belgesine sahip olmak zorundadır. Yani, A, B veya C belgesine sahip olan binalar yasalara uymuş demektir. Fakat C’den daha düşük belgelere sahip olan binalar iskan ruhsatı alamaz ve yapısına izin verilmeyebilir.
Enerji Kimlik Zorunluluğu Yasası Doğrumudur?
2 Mayıs tarihinden sonra, enerji kimlik belgesi olmayan binalarda alım ve satım işlemleri gerçekleşmeyecektir. Fakat bu yapılarda bu belgenin alınmasına gerek yoktur. Bu yapıları sizlerle paylaşacağız;
Kullanım süresi planlamasında 2 yıldan az olan binalarda bu belge gerekli değildir. Yani iki yılın altında kullanılmasa düşünülen yapılar bu yasalardan muaf olmaktadır.
Toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan bina ve yapılarında bu belgeyi almalarına gerek duyulmamaktadır.
Atölye ve sera gibi inşa edilen yapılarda bu belgeye ihtiyaç duymazlar. Çünkü ısıtılmalarına ve soğutulmalarına gerek duyulmamaktadır. Yani, ahır, depo, ardiye gibi kullanılan yapıların enerji kimlik belgesine ihtiyaçları yoktur.
Yeni inşa edilen yapılarda, projelerin hatalı ya da eksik olması durumunda, proje müellifleri, yapımı yapan firma veya yetkilileri, varsa yapı denetim kuruluşları eşit oranda sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle projelerin yapımında bütün detaylar düşünülerek yapılmalı ve eksik kalmaması amaçlanmalıdır.
Projenin ya da sistemin standartlara uygun çalışmaması işletmeden dolayıysa, bina sahibi ve yöneticileri doğrudan sorumlu olacaktır.
Projenin takip edilmesi, tespiti ve gerekli sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda ilgili idareler oldukça dikkat etmeli ve sorumluluklarını yerine getirmelidir.
Ekb belgesi düzenlemeye yetkisi olan kuruluşlar ve ilgili idareler gerekli inceleme ve hesapları yaptıktan sonra belgeyi düzenlemeli ve onaylatmalıdır. Yasalara ve yönetmeliğe uygun olup olmadığına mutlaka bakılması gerekmektedir.
Yönetmeliklere uygun olmadığı halde iskan ruhsatı, yapı izni gibi belgeler verilirse, yetkili kişiler sorumlu tutularak cezaya tabii tutulabilirler.
Ekb belgesi, bu belgeyi vermeye yetkisi olan kuruluşlar tarafından düzenlenmektedir. Bütün incelemeler yapıldıktan sonra gerekli bilgiler toplanır, düzenlenir ve belgeye kaydedilir. Daha sonra idareciler tarafından onay sürecine alınmaktadır.
Binanın tamamı için hazırlanan bu belge düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl boyunca geçerli olacaktır. Fakat binada yapılan değişiklikler varsa 1 yıl içerisinde tekrar düzenleme yapılması gerekmektedir.
Binalarda ve bağımsız bölümlerde alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildiği için ilk olarak bu belgeye bakılmalıdır.
İnşaatı devam ettiği halde yapı izni ve enerji kimlik belgesi olmayan binalar on yıl içerisinde bu belgeyi alabilir. Fakat yapının alım ve satım işlemi hemen yapılacaksa belge bu işlemlere başlanmadan önce alınmak zorundadır
SON YAZILAR